Mieszanka chlebowa pszenno-żytnia

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,99 zł 3.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: FameFood
Kod produktu: 4FA8-390AF

Opis

Mieszanka chlebowa pszenno-żytnia

 

Marzy ci się zapach świeżego chleba w twoim domu? A może, miałeś to szczęście i posiadasz nostalgiczne wspomnienia, gdy ktoś z twojej rodziny piekł prawdziwy, domowy chleb? Wyobrażasz sobie tą chrupiącą skórkę i wilgotny środek?

Teraz możesz cieszyć się wszystkimi zaletami autentycznego chleba własnego wyrobu!

Jeżeli jednak nie przepadasz za ciemnymi, ciężkimi chlebami nasze mieszanka sprawi, że zmienisz zdanie! Użyliśmy specjalnych proporcji mąki żytniej i pszennej, aby chleb trafiał w szerokie gusta!

Z jednej mieszanki uzyskasz 2 solidne bochenki chleba!

Jak to w ogóle działa?

Na tej aukcji sprzedajemy 600g mieszanki chlebowo pszenno-żytniej. Poniżej przedstawiamy know-how jak obchodzić się z zakwasem, który można kupić na naszej innej aukcji:

Zakwas jest dokarmiony, aktywny i gotowy do użytku. Ilość zakwasu przewidziana jest dla jednego wypieku z połowy mieszanki (300g). Czyli mąkę żytnią (dołączoną do zestawu) należy dokładnie wymieszać z zawartością worka i 200-250 ml wody oraz odstawić do "wyrośnięcia" na kuchennym blacie (najlepiej zrobić to wieczorem, wtedy chleb można piec na drugi dzień popołudniu). Pamiętaj, aby zawsze używać większej miski, ponieważ zakwas po dokarmieniu rośnie i może samoczynnie "wyjść" z naczynia. Czas dokarmiania jest uzależniony od ilości mąki, zakwasu i temperatury. Jednak wg naszych obserwacji 12h to minimum! Po dokarmieniu i odczekaniu wymaganego czasu, odbieramy ilość potrzebną do wypieku jednego bochenka. Resztę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub dokarmiamy znowu i powtarzamy cały proces. W przypadku przechowywania zakwasu w lodówce ważne jest aby kilkanaście godzin przed użyciem zakwasu do pieczenia, dokarmić go!

Przykład 1: Nasza mieszanka dotarła do ciebie w środę. Po rozpakowaniu paczki, według instrukcji powyżej dokarmiamy zakwas w ten sam dzień (środa). Zostawiamy do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w czwartek!

Przykład 2: Chcesz upiec chleb od razu po otrzymaniu paczki. Po prostu (patrz niżej) użyj naszej instrukcji sposobu przygotowania. Nie chce ci się bawić w dokarmianie? Pamiętaj, że sam zakwas możesz dokupić na naszej innej aukcji!

Przykład 3: Odebrałeś paczkę w środę jednak przez następny kilka dni nie będziesz miał wystarczająco czasu, żeby upiec chleb. Zakwas koniecznie wędruje do lodówki (!!). Pieczenie planujesz na np. niedzielę. Wtedy w sobotę wieczorem dokarmiamy zakwas (patrz instrukcja wyżej) a w niedzielę pieczemy chleb!

 
 

Skład mieszanki to tylko mąka pszenna i żytnia w odpowiednich proporcjach!

Zalety pieczenia chleba na zakwasie żytnim:

  • Zakwas może służyć również jako baza nie tylko do wypieków na mące żytniej ale też na przykład orkiszowej lub pszennej.
  • Chleb na zakwasie to wręcz idealne zobrazowanie hasła "wiem co jem". Próżno szukać tutaj spulchniaczy, chemii czy nawet drożdży. To tylko mąka i woda.
  • Moc mikro składników odżywczych, dodatkowo zwiększona poprzez proces fermentacji mąki.
  • Chleb pomimo braku dodatku chemii pozostaje świeży dłużej niż marketowe podróbki.
  • Satysfakcja z własnych wypieków.
  • Serwowanie bliskim tego co najlepsze. Przypominamy do znudzenia! Chleb to tylko mąka i woda!

UWAGA!! ZAPACH ŚWIEŻO PIECZONEGO CHLEBA UZALEŻNIA! :)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski odmierz: 300g naszej mieszanki, 300g aktywnego zakwasu żytniego, płaską łyżeczkę soli i cukru.
  2. Dodaj 300 ml wody. UWAGA! Wodę należy dodawać stopniowo, ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste! Ciasto nie może być lejące się, ale też nie tak sztywne jak np. drożdżowe na pizzę. Wyrabiaj kilka minut, aż masa będzie jednolita.
  3. Formę (najlepiej keksówkę o długości około 25cm) wysmaruj tłuszczem, następnie obsyp mąką.
  4. Przełóż gotową masę do foremki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3h. Chleb powinien podwoić lub znacznie zwiększyć swoją objętość.
  5. Piecz w 180C bez termoobiegu przez około 1h. Jeżeli będziesz widzieć, że skórka jest zbyt ciemna należy zmniejszyć temperaturę, jeżeli zbyt jasna zwiększyć.
  6. Upieczony chleb wyjmij z formy i studź na kratce, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację pary. Wtedy skórka pozostanie chrupiąca. Pamiętaj, żeby chleb przechowywać w zamknięciu dopiero po całkowitym wystudzeniu!

UWAGA! Chcesz dodać swoje ulubione ziarna do wypieku? W trakcie wyrabiania dorzuć garstkę słonecznika/pestek z dyni/żurawiny itd. Przy tej ilości dodatku receptura pozostaje bez zmian!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl